FAQ

Kako izabrati učitelja i Dojo?

U doba procvata vještina i učitelja u posljednjih nekoliko godina pojavljuje se sve veći broj dvorana sa instruktorima, a najčešći kriterij odabira danas je imati trening što bliže u kvartu. To može biti praktično, ali ravnajući se tim kriterijima možemo reći da uspjeh u učenju uvelike ovisi i o sreći u kojem kvartu živimo?

Ne želimo reći da su svi rođeni u Novom Zagrebu odnosno u Sopotu imali sreće, ali je bitno naglasiti:

Svakako prije izbora, potrudite se doznati nešto o klubu ili dojou, odakle seže povijest učenja, koliko se godina neko bavi vještinom (dužina staža ne mora biti jedini kriterij, također ni stupanj - pojas, radi različnih kriterija unutar škola). Ne budite lijeni pogledati više različitih treninga, poslušajte i procijenite instruktora (da li Vam odgovara po stavu i afinitetima, osjećaj ponekad ne vara). Preporučujem da prilikom izbora budete svjesni činjenice da vještinu čine ljudi, odnosno da uvelike ovisi o osobnoj interpretaciji i nivou učenja, odnosno o osobi koja je izvodi...

Odakle naklon u Aikido-u?

Naklon u Aikidu je simbol poštivanja partnera. Poznato je da u japanskoj povijesti i kulturi ne poznaju naviku "rukovanja" kao u "zapadnom svijetu", pa se isto pokazivalo naklonom. Poštujući povijest i tradiciju borilačke vještine, naklon je ostao u upotrebi. Također je sam pokret dio nekih Aikido tehnika ( zagi ) pa je i u tom slučaju praktične prirode.

Da li sam ja sposoban/na za trening Aikido-a u vašem Dojou?

Aikido trening nije u osnovi klasičan trening, trening ponavljanja. Aikido trening u našem Dōjōu prilagođen je početnicima tako da se formira grupa samo za početnike, pod nadzorom jednog od instruktora tijekom čitave sezone treniranja od listopada do srpnja. Također je bitno naglasiti da ne postoji kategorizacija polaznika i pritiska obaveznog, te da se napredak postiže preko motiva i želje za napredovanjem i radom, što ovisi ne samo o instruktoru već i o motivu pojedinca.

Što je od opreme potrebno za početak?

Za početak nije potrebna nikakva posebna oprema, već samo udobna odjeća pogodna za bavljenje fizičkom aktivnosti kao trenirka i majica kratkih rukava. Vježbamo bosi ili u čarapama (što nije praktično radi klizanja po tatamiju), ali je potrebno ponijeti i japanke (zori) ili šlape za dolazak iz svlačionice u dōjō, te jedan ručnik.